8 poze   26536 vizite

Aparatul respirator

Aparatul respirator este compus din totalitatea organelor care asigura mecanismul respiratiei: al ventilatiei pulmonare si al hemostezei (schimburile de gaze de la nivelul alveolelor pulmonare)
Aparatul respirator impreuna cu aparatul digestiv permit intrarea din mediul extern in organism a substantelor chimice necesare functionarii normale a celulelor.
Exista 2 faze ale respiratiei:
- prima faza a respiratiei se desfasoara la nivelul plamanilor - respiratia externa sau pulmonara
- faza a doua are loc la nivelul celulelor si se numeste respiratie interna sau celulara. La nivelul celulelor se desfasoara procesele de oxidare lenta a substantelor organice simple, rezultate in urma digestiei, rezultand energia necesara functionarii organismului si produsi de dezasimilatie ce sunt eliminati pe diferite cai.

Aparatul respirator este format din:
1. Caile respiratorii superioare
- Nas – formatiune mediocefalica cu caracteristici specifice fiecarui individ, cu dublu rol – respirator si olfactiv. Aerul insipirat prin nas ajunge in plamani. Mucusul vascos si perii aflati in nas au rol de filtrare a impuritatilor din aer. La om prin inspiraţie sunt folosite nările alternativ (la un interval de 20 -30 de minute), permitand astfel regenerarea mucoasei nazale.
- Cavitatea nazala – este impartita in 2 cavitati numite fose nazale de un perete median (septul nazal). Fosele nazale comunica cu exteriorul prin 2 orificii (narine), iar cu faringele prin 2 orificii largi (meaturi narofaringiene). Cavitatea nazala este captusita cu o mucoasa foarte vascularizata si impartita in 2 regiuni: mucoasa olfactiva ce se afla in partea superioara si mucoasa respiratorie, aflata in partea inferioara.
- Faringe - organ musculos căptuşit cu o mucoasă, care reprezinta locul de incrucisare a caii respiratorii (laringele) cu cea digestiva (esofag). Faringele este delimitat in partea superioara de cavitatea bucală prin baza limbii, amigdale, arcul palatin, iar de cavitatea nazală de coanele nazale. Ieşirea postero-ventrală din faringe se realizează pe de o parte prin laringe continuat cu trahea, iar pe de altă parte prin esofag.
2. Caile respiratorii inferioare
- Laringe – este un organ cartilaginos, căptuşit cu o mucoasă în interior, situat între laringe si trahee. Laringele, pe langa rolul de protejare a caii respiratorii, este si un organ al fonatiei. In faringe sunt situate coardele vocale.
- Epiglota - cartilaj elastic care impiedica patrunderea alimentelor in plamani, in momentul inghitirii
- Trahee - conduct fibrocartilaginos care continuă laringele, situat înainte de esofag şi terminat în torace la nivelul vertebrei a 5-a toracale prin două ramuri de bifurcaţie numite bronhii. Traheea are o lungime de 11-13 cm si un diametru de aproximativ 2 cm.
3. Plamanii
- Plaman - organ pereche cu rol in respiratie, care furnizeaza oxigen intregului corp si elimina dioxidul de carbon din sange.
- Bronhii - 2 canale ce transporta aerul intre trahee si plamani
- Bronhiole - ramificatii ale bronhiilor in lobul pulmonar, care se termina cu alveolele
- Alveole pulmonare - saci care se umplu cu aer si la nivelul carora se face schimbul de oxigen cu dioxid de carbon. Fiecare plaman contine aproximativ 300 milioane de alveole.
Sistemul respirator
Sistemul respirator

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.