8 poze   26469 vizite

Alimentele si importanta lor

Alimentele si importanta lor



Organismele vii,plante si animale, ne furnizeaza hrana zilnica fara de care nici o persoana nu ar putea traii!
In alimentele pe care le consumam se gasesc substante hranitoare.Aceste substante pot fi organice sau anorganice.
Substantele anorganice sunt apa si sarurile minerale, iar glucidele, lipidele si proteinele sunt substante organice.Indiferent de zona geografica si de mancarurile specifice acelei zone, acste substante nu pot lipsii din hrana omului.
APA IN ORGANISMUL UMAN
Nu încape nici o îdoială , că dintre toate substanţele care intră în corpul omenesc şi în cel al animalelor , apa stă pe primul loc în ceea ce priveşte cantitatea . Fiziologul Claude Bernard este primul care a încercat , încă din secolul trecut să calculeze proporţia de apă din organismul uman . Cum a procedat ? El a cântărit mumiile egiptene - care erau complet dezhidratate . Apoi a comparat greutatea acestor mumii cu greutatea unor oameni vii de aceeaşi înlţime si cu trăsături fizice cât mai asemănătoare mumiilor respective . prin acest procedeu , el a determinat că apa are o proporţie de 90 % în organismul uman . Cifra este pre ridicată . Acest lucru se explică pentru că uscarea prelungită a mumiilor a dus şi la pierdera unor substanţe solide din corpul lor alături de apa .
Ulterior s-au făcut cercetări mai precise , care au arătat nu numai câtă apă este în organismul uman , dar şi chiar câtă apă conţin ţesuturile din care este alcătuit . În medie , un om care cântăreşte 65 de kilograme poate fi sigur că aproximativ 41 de kilograme ( 63-70 % ) din organismul său este apă . Această proporţie este valabilă şi pentru alte animale : câine , pisică , iepure , în general animalele cu sânge cald au aceeaşi proporţie de apă în organism ca şi omul şi mai mult au aceeaşi proporţie de apă în ţesuturi ca şi omul .
Rolul apei în organism
Apa reprezintă un excelent dizolvant pentu multe substanţe şi este mediul în care se desfăşoară cele mai multe reacţii chimice legate de metabolismul substanţelor şi deci de viaţă . Rolul apei în organismul uman este foarte mare . Chimiştii ştiu foarte bine ce se întâmplă când vor ca două substanţe să reacţioneze între ele . De exemplu din carbonatul de sodiu şi sulfatul de cupru ( piatra vânătă ) va rezulta carbonat de cupru şi sulfat de sodiu . Dacă se amestecă cele două pulberi pur si simplu această reacţie nu va avea loc . Este nevoie ca substanţele să fie dizolvate în prealabil în apă pentru ca reacţia să aibă loc.
În organismul uman au loc numeroase reacţii chimice care dau naştere la căldură , energie şi la metabolismul necesar vieţii . Apa are şi proprietatea de a acumula şi de adegaja căldură prin evaporare . Aceste însuşiri ale apei au un rol foarte important în fiziologia termoreglării . La temperaturile ridicate ale verii organismul uman primeşte mult mai multă căldură decât are nevoie . Dacă această căldură nu s-ar elimina organismul ar avea mult de suferit . Din fericire organismul dispune de serie de mijloace de eliminare a căldurii . Schimbarea apei din stare lichidă în stare gazoasă presupune o pierdere de căldură de la corpul unde se afla apa . În corpul omenesc fiecare gram de apă evaporat de pe suprafaţa pielii ( transpiraţie ) la temperatura camerei înlesneşte pierdera a 580 de calorii mici .
Introducerea şi eliminarea apei din organism
Apa este introdusă în organism sub formă de băuturi împreună cu alte alimente . Într-adevăr , în afară de apa pe care o bem , o cantitate de apă se formează în organism prin oxidare diferitelor alimente .
Multă lume consideră că dacă mănâncă o pâine , o friptură , o prăjitură sau o legumă nu introduc în organism nici o picătură de apă . Acest lucru este greşit . S-a constatat că prin completa oxidarea a 100 grame de grăsime se formează 107 grame de apă , din 100 grame de amidon se formează 55 de grame de apă , din 100 grame de albumină se formează 41 grame de apă . Dintr-un alt punct de vedere alimentele conţin o însemnată cantitate de apă împreună cu alte substanţe hrănitoare . De regulă fructele şi vegetalele conţin peste 90 % apă , iar alimentele pe care le numim uscate ( pâinea , carnea ) conţin între 60 şi 85 % apă . Orice aliment pe care l-am considera conţine o cantitateapreciabilă de apă , în afara cantităţii de apă care se formează prin oxidarea alimentului respectiv .
Apa luată din stomac şi din intestine este transportată de sânge în tot organismul şi este reţinută de ţesuturi . Rezerva de apă a organismului o constituie în special muşchii şi pielea , datorită volumului lor . Pe lângă acestea 2 şi celelalte organe şi părţi ale copului omenesc au în compoziţia lor o cantitate însemnată de apă ( ficatul , creierul , plasma sanguină , celulele , plâmânii ) .
În mod normal organismul uman are nevoie zilnic de 2 litri şi jumătate de apă , dar uneori această nevoie poate să se ridice până la zeci de litri de apă . Întrebarea este de ce e nevoie să “schimbăm apa” ? Este limpede că dacă eliminăm apa trebuie să o şi punem înapoi . Dar de ce să o eliminăm ?
Apa se elimină din organism în primul rând prin rinichi ( 1 litru şi jumate pe zi ) . De fapt pierdera aceasta variază între 0,6 - 2 litri pe zi . În unele cazuri se pot atinge valori foarte mari . Astfel , în boli cum ar fi diabetul pot fi eliminate cantităţi uriaşe de urină ( 8 - 10 litri pe zi ) .
Rinichii au un rol foarte important : ei extrag din sânge toate substanţele nefolositoare sau dăunătoare organismului , pe care acesta le-a adunat din ţesututri şi organe . Pentru a arunca afară aceste substanţe este neapărat nevoie de apă , în care aceste substanţe sunt dizolvate . Restul apei se elimină prin plămâni , sub formă de vapori ( ~400 cm2 ) , prin intestine ( 100 - 200 cm2 ) şi prin piele ( 500 cm2 ) .
O mare parte din apă se pierde prin plămâni . La câini , care sunt lipsiţi de glande sudoribare , evaporarea apei se produce prin gura , prin plămâni şi prin căile respiratorii .
Această pierdere a apei este mărită prin gâfâire . În acest fel câinele reuseşte sa facă vara la marea cantitate de căldura .
În respiraţia accelerată la om , în timpul muncii sau a altor eforturi fizice , cantitatea de apă care se elimina prin plămâni creşte . Oamenii care muncesc în condiţii de temperatură ridicate pot pierde până la 6-10 litri de apa .
Starea şi reglerea metabolismului apei
Mulţi oameni şi-au pus întrebarea de ce leeste sete ? Setea este semnalul lipsei de apă în organism Celulele din diferite ţesuturi ajung la un moment dat să nu mai aibă destulă apă. Acest lucru se întâmplă mai ales vara . Celelele anunţă creierul despre lipsa apei . La nivel cerebral informaţia este prelucrată şi se formează senzaţia de sete , care ne obligă să bem apă .
Cât timp poate să trăiască o vieţuitoare fără apă ? Aceasta variză mult de la ospecie la alta . Unele specii , cum sunt molii sau şerpii au o rezistenţă foarte mare la lipsa apei . La fel şi cămilele au o rezisenţă bună la deshidratare . Însă majoritatea animalelor nu por suferi lipsa îndelungată a apei . Oamenii pierduţi în deşert fără apă , supravieţuiesc cel mult 3 zile .
Metabolismul apei este influenţat de multe glande cu secreţie internă ( tiroida , glandele suprarenale , glandele genitale , pancreasul , ficatul ) , dar organul cel mai important care reglează metabolismul apei este hipofiza ( o glandă ce se situează sub creier ) . Hormonul lobului posterior al hipofizei - pituitrina - provoacă o diuree puternică ( creşterea cantităţii de urină ) .
Scoarţa creierului are un rol foarte important în reglerea introducerii , folosirii şi eliminării apei din orgnism . Ca organ coordonator scoarţa creierului intervine în toate aceste procese.
Astfel viaţa devine indisolubil legată de apă …

Sarurile minerale
-de calciu, sodium,fosfor,potasiu,fier, magneziu-sunt prezente in numeroase alimente. Sodiul, de exmplu , se gaseste in sarea de bucatarie (clorura de sodiu), calciul si fosforul atat de necesar cresterii oaselor se gasesc in lapte,branzeturi, peste, iar fierul necesar sangelui in carne, splina, spanac,patrunjel,etc.
Pierderile de saruri minerale-de exemplu,pierderea de fier la fiecare menstruatie-trebuie refacute printr-o alimentatie adecvata!

GLUCIDELE(zaharurile)
-se gasesc, sub diferite forme, in numeroase alimente, indeosebi in fructe, legume si cereale.
a) Glucoza se afla in numeroase fructe (mai ales in struguri)si in miere.
1) Zaharoza (zaharul obisnuit) se extrage din sfecla si trestia de zahar.
Consumare excesiva de alimente bogate in zahar duce la diabet.
Ce este diabetul?
Majoritatea mancarii pe care o consumam se transforma în glucoza sau zahar pe care corpul nostru o foloseste pe post de combustibil energetic. Pancreasul, un organ dispus în apropierea stomacului, secreta un hormon numit insulina care ajuta glucoza sa patrunda în celule corpului nostru. În cazul bolii diabetice, corpul fie nu secreta suficienta insulina sau nu poate folosi insulina pe care o produce. Acest lucru determina cresterea nivelului de zahar în sange. Diabetul poate cauza complicatii serioase inclusiv boli de inima, orbire, colapsul rinichilor si amputarea extremitatilor. În Statele Unite diabetul este pe locul sapte între afectiunile cauzatoare de moarte.
  Care sunt simptomele diabetului?
Persoanele care se suspecteaza de diabet trebuie sa vada un doctor pentru un diagnostic corect. Simptomele pot fi regasite în lista de mai jos. Este posibil ca sa nu existe nici una dintre simptome.
Urinare frecventa
Sete excesiva
Pierdere inexplicabila în greutate
Foame extrema
Afectiuni ale vederii
Mancarimi sau amorteli în membre
Senzatie de oboseala permanenta
Piele uscata
Cicatrizare lenta a ranilor
Incidenta sporita a infectiilor
Greata, senzatia de voma sau durerile de stomac pot insoti aceste simptome în debutul abrupt al diabetului insulino-dependent supranumit si diabet de tipul 1.

2)Amidonul se gaseste in cantitate mare in tuberculii de cartof, in faina, etc. , fiind un produs de origine vegetala.
b)Glucidele furnizeaza energia necesara organismului, de aceea se numesc substante energetice. Ele sunt oxidate la nivelul celulelor si elibereaza energia de care organismul are nevoie pentru desfasurarea functiilor sale
LIPIDELE(grasimile)
-aflate in ulei, unt, slanina, alone, nuci etc., sunt tot substante energetice, deoarece si ele furnizeaza, prin oxidare, o parte din energia organismului.



PROTEINELE
-sunt substantele de baza ale organismului, deoarece toate celulele sunt construite din proteine. Din aceasta cauza, sunt considerate substante plastice. Ele asigura cresterea si intretinerea organismului. Albusul de ou este, de exemplu, bogat in proteine. Cantitati inseminate se gasesc si in lapte, faina de grau, carne, peste.

VITAMINELE
-sunt si ele absolute necesare pentru organism, deoarece inlesnesc reactiile chimice din cellule,, adica au un rol catalizator.Absenta unor vitamine (avitaminoza)duce la tulburari grave ale functiilor organismului
1.O alimentatie completa nu este posibila fara vitamine
In popor se stie inca de demult ca,in unele plante,in special cele sal- batice,se gasesc substante folositoare pentru sanatate.De pilda,in tara noastra,in special in zona de nord,s-au utilizat inca din timpuri indepartate,timp de multe secole ,cu un evident folos pentru sanatate,fierturi din ace de conifere(brad),flori de tei,esente de frunze de mesteacan si din lastari tineri de urzici.
S-a stabilit natura acestor substante,dintre care primele au fost desco- perite aminele,grupa de compusi chimici continand azot.De aici si denu-mirea de vitamine(in limba latina vita= viata,vitamina=amina vietii).
Vitaminele se impart in liposolubile(solubile in grasimi)si hidroso-
lubile(solubile in apa).Dintre primele fac parte vitaminele A (si provita-
mina A-carotenul-care in organismul omului se transforma in vitamina A),
D,E,K,iar dintre ultimle,vitaminele C,B1,B2,PP,B12.
La instituirea unei alimentatii corecte trebuie sa se tina cont de pro -ietatea vitaminelor de a se dizolva in grasimi sau in apa.Iata de ce produse-le,bogate in caroten este bine sa le asociem cu grasimile.De exemplu la ghiveciurile care se prepara din legume care contin caroten este recomandabil sa se adauge o cantitate de ulei vegetal.Nu trebuie sa uitam ca vitaminele C si B se dizolva usor in apa la prepararea culinara a produselor bogate in aceste vitamine.
Vitaminele joaca un rol important in schimbul de substante.Multe din ele intra in constitutia fermentilor.O cantitate insuficienta,dintr-o vitamina sau alta duce la tulburarea schimbului de substante,scade rezistenta orga -nismului la infectii,provoaca lipsa cresterii la copii,apar diverse fenomene patologice.Daca fenomenele patologice sunt slab exprimate se vorbeste de hipotaminoza.Un grad de insuficienta vitaminica mai pronuntat sau lipsa totala a vitaminelor in organism duce la imbolnaviri grave,avitaminozele, de exemplu scorbutul in cazul lipsei vitminei C.
Dar sa nu se considre ca vitaminele ,sunt necesare doar pentru pre-
veni dezvoltarea scorbutului si a altor avitaminoze.Hrana care contine o cantitate suficienta de vitamine influenteaza favorabil toate functiile orga-nismului,imbunatateste metabolismul,contribuie la intarirea sanatatii,este necesara pentru cresterea si dezvoltarea normala a copilului.
2.Din ce cauza apare in organism insuficienta de vitamine(hipovitaminoza)
Organismul este in stare sa acumuleze mici rezerve din unele vitamine. Totusi,daca aportul de vitamine prin alimentatie este insuficient,aceste re -zerve se se epuizeaza rapid.
Uneori organismul este lipsit de vitamine,chiar in abuzul unei hrane preparte din produse bogate in vitamine.Asa se intampla,de pilda in cazul unei prelucrari culinare incorecte a produselor,in cursul careia o foarte mare parte din vitaminaC pe care o contin se distruge.In sfarsit,chiar atunci cand in organism prin hrana se introduce o cantitate suficienta de vitami -ne,ele pot fi asimilate prost in intestin,in urma diverselor boli ale stomacu-lui,intestinului si ficatului. De exemplu,in unele boli de ficat,in intestin se elimina bila putina,iar in lipsa acizilor biliari este ingreunata absorbtia grasimilor,ca si a vitaminelor A,D s.a.,care sunt solubile in grasimi.
Iata de ce respectand si regulile de igiena generale de alimentatie si prin aceasta prevenind imbolnavirea organelor digestive,noi imbunatatim in acelasi timp conditiile pentru absorbtia vitaminelor.
Pentru activitatea vitala normala a organismului sunt necesare toate vitaminele,dar aici vom vorbi numai despre cele mai bine studiate,a caror insuficienta in organism este legata de o alimentatie incorecta.Dintre acestea fac paret ,in primul rand,vitaminele C,B1,B12,PP,A.La alegerea hranei este necesar totdeauna sa ne ingrijim ca ea sa contina o cantitate suficienta din aceste vitamine.
Piramida alimentelor
Piramida alimentelor

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.